top of page

OVER MEMOROSA


 

Het kunstwerk 'Ad Fontis', gemaakt in 2013, is een 'Floral sculpture', een bloemstilleven uit roestvrijstaal gesneden en gebogen tot een boeket dat vergaan is. De afmeting en het materiaalgebruik refereert  aan een gedenkmonument op een begraafplaats. Dit in combinatie met een voorliefde voor roestvrijstaal, leidde tot onderzoek naar de mogelijkheden voor gedenkmonumenten. De toepassing van metalen was tot nu toe voornamelijk in de details. Aan de hand van deze bevindingen ontstond de idee om gedenkmonumenten te vervaardigen uit het duurzame roestvrijstaal en CorTenstaal.

 

Een gedenkmonument staat voor een herinnering aan een individu. Maar wanneer je kijkt naar de gedenkmonumenten op begraafplaatsen zie je dat niet terug. Daar staat regelmatig een rijtje precies dezelfde stenen naast elkaar.

Memorosa geeft ruimte voor een meer inhoudelijke en persoonlijke invulling van de laatste herinnering. Een ontwerp waarbij 

 

Gezien de Nederlandse begrafeniscultuur, waarbij het percentage crematies steeds hoger wordt, wil MEMOROSA voorzien in de behoefte om thuis te kunnen herdenken. Dat kan in de vorm van een Herinneringssculptuur al dan niet geïnspireerd op de gekozen grafbedekking of een portret.

;

een stijlvol aandenken aan een geliefde.

Rosalinde van Ingen Schenau laat zich inspireren door de zeventiende-eeuwse bloemstillevens en vanitas schilderijen waarin de vergankelijkheid van het leven centraal staat. Tijd en Tijdelijkheid zijn belangrijke thema's in haar kunstwerken.

Bloemen zijn al eeuwen het symbool  van vergankelijkheid, maar het zijn ook dragers van emoties.  Ze fleuren een kamer op, geven troost in nare tijden en zeggen dat iemand aan je denkt. De florale ontwerpen voor de gedenkmonumenten van MEMOROSA zijn dragers van een duurzame emotie. 

 

Veel mensen vinden het geen aangenaam idee om het in de bloei van hun leven te hebben over de eigen vergankelijkheid en kwetsbaarheid. Het wordt als ongezellig of verdrietig ervaren. Daar wil men nog niet aan denken. De dood als ‘De grote ontkenning’ zoals Michel de Montaigne het al noemde.

 

Vreemd dat de tijdelijkheid van het leven vaak zo buiten de maatschappij geplaatst lijkt te worden. Juist het erkennen en daarna relativeren van de vergankelijkheid geeft ruimte voor het leven.
Het leven zit vol tegenstellingen, daar is nadenken over de dood terwijl je nog volop in het leven staat er één van.

 

De kunstwerken van MEMOROSA zijn een tastbare herinnering aan het leven. Zowel aan het leven van iemand die overleden is als aan dat van de persoon die ernaar kijkt. Zon kunstwerk roept op om te genieten van het moment en daarmee te genieten van het leven.

 

 

 

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey LinkedIn Icon
bottom of page